Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
EPS135(967 - Water clear hücreli paratiroid adenomu, nadir bir varyant (Olgu sunumu)
Endokrin Patoloji
Berrin Güçlüer 1
1 İstanbul Medeniyet Üniversitesi, Göztepe Ea Hastanesi
  :Primer hiperparatiroidinin en sık nedeni olan paratiroid adenomları içinde çok nadir görülen ?Water clear hücreli varyant paratiroid adenomu? tanısı alan bir hasta nedeniyle literatür bilgileri ışığında klinik - histopatolojik özellikleri gözden geçirilmiştir.

Nefrolitiazis, renal kolik ve hipertansiyon öyküsü ile takip edilmekte olan 63 yaşında erkek hastada kronik renal yetmezlik ve anemi nedeniyle yapılan ileri tetkiklerde hiperkalsemi, parathormon yüksekliği saptanmıştır. Tiroid ultrasonografisinde vasküler odak görülmesi ve paratiroid sintigrafisinde de sol tiroid lobu süperior-lateralinde MIBI tutulumu olması üzerine paratiroid adenomu düşünülmüş ve operasyona karar verilmiştir.

Makroskopide 2 gr ağırlığında 4x2,5x1 cm ölçüsünde düzgün kapsüllü lobüle yapıdaki nodülün kesitleri sarı renkli, yaygın olarak kahverenkli alanlar içeren alacalı yapıdadır.

Mikroskopik olarak ince fibröz kapsülle çevrili, yer yer periferde rezidü paratiroid gland parankimi seçilen neoplastik gelişme; membranları belirgin olan poligonal şeffaf ? soluk vakuollü stoplazmalı, bir kenara itilmiş küçük yuvarlak, sakin görünümlü üniform nükleuslu ve belirgin olmayan - küçük nükleollü hücrelerden oluşmaktadır. Dallanan hücre kordonları veya solid grupları ince kapiller çatı ayırmaktadır. Arada apikal kabarcıklar ve soluk sulu sekret içeren bazıları gölcük oluşturmuş nadir folikül yapıları dikkati çekmektedir. Lezyon periferinde seyrek matür adipositler vardır.

Ayırıcı tanıya paratiroid hiperplazisi, tiroidin clear hucreli lezyonları ve clear hücreli tümör metastazları alınmıştır. Sitolojik atipi, artmış mitoz ve nekroz bulunmayan olgu; histokimyasal ve immünhistokimyasal incelemeler (PAS ve dPAS, CK, Tiroglobulin, TTF-1, PTH, Kromogranin-A) sonucunda ?Paratiroid adenomu, Water clear hücreli varyant" ile uyumlu bulunmuştur.

Postoperatif serum kalsiyum düzeyleri ve PTH düzeyleri normal düzeylere gelen hasta 4 aydır izlenmektedir.

Yayınlarda diğer paratiroid adenomları ile benzer semptomlar ve benzer klinik seyir gösterdiği bildirilmektedir. Literatürde çift adenom olarak, ektopik odakta ve pankreatit eşliğinde görülen vakalar ile bir de water clear hücreli karsinom olgusu bildirilmiştir.
Anahtar Kelimeler : : Water-clear cell, Adenoma, Parathyroid gland