Güncel Patoloji Dergisi 2018 , Vol 2 , Num 2
Kolorektal Kanserli Hastalarımızda KRAS Mutasyon Analizi
Özge Yaman Coşkun 1 Engin Deniz Yılmaz 1 Fatma Şule Kutlar Dursun 1 Medine Dicleli 1 Ulaş Alabalık 1 Hüseyin Büyükbayram 1
1 Dicle Üniversitesi Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı

Özet

GİRİŞ:

Kolorektal kanserler hem erkek, hem de kadınlarda en sık görülen beş kanser arasındadır.Sağlık Bakanlığı ülkemiz için kolorektal kanser insidansını yüz binde 17 olarak bildirmektedir.Bu çalışmamızda kolorektal kanserli hastalarda prognostik önemi olduğu gösterilen KRAS mutasyonunu Real-time PCR yöntemi ile analiz ederek bölgemizdeki kolorektal kanserlerdeki KRAS mutasyon durumunu tespit etmeyi amaçladık.

MATERYAL METOD:

2014-2018 yılları arasında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji Laboratuvarı? nda primer ve metastatik kolorektal kanser tanısı konulan 163 hastanın tümör spesmenlerinden alınan doku örneklerinde Real-time PCR yöntemi ile KRAS mutasyonu araştırıldı.Hastaların yaşları ve cinsiyetleri belirlendi.Sonuçlar literatür bulgularıyla karşılaştırıldı.

BULGULAR:

Vakaların 78? i (%47,85) erkek, 85? i (%52,14) kadındı.Yaş ortalaması erkeklerde 52,24 (18-82) iken kadınlarda 53,64 (20-84) idi.Yapılan genetik incelemede vakalardan 64? ünde kodon 12 ve 13, 3? ünde kodon 61 olmak üzere toplam 67 (%41,1) vakada KRAS mutasyonu saptandı.

TARTIŞMA:

Kolorektal kanserler normal glandüler epitelin invaziv kansere değişim gösterdiği genetik ve epigenetik değişikliklerin birikimidir.Normal kolon epitelinin adenoma, invaziv kansere ve metastatik kansere dönüşümünü içeren basamaklar Vogelstein ve Fearon tarafından tanımlanmıştır.Kolorektal kanserin asıl tedavisi cerrahi ile olmakla birlikte, evre III ve IV kolorektal kanserlerde tıbbi tedavi ile de ilerleme kaydedilmiştir.Genetik ve epigenetik olaylar ve bu mekanizmalarda rol alan moleküller ile gelişen kolorektal kanserin tedavisi de bu moleküllerin kullanılması esasına dayanmaktadır.Yapılan çalışmalarda kolorektal kanserli hastaların %40? ında KRAS onkojeninin 12. ya da 13. kodonunda mutasyon saptanmıştır.Bizim serimizde ise bu oranın %41,1olduğu tespit edildi.