Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
EPS307(369 - Uterin Leomiyoma Metastaz Yapan Meme Kanseri: Olgu Sunumu
Jinekopatoloji
Zeynep Gamze Karadağ 1, Saime Gül Barut 1
1 İstanbul Haseki Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Patoloji Ana Bilim Dalı
  GİRİŞ

Meme kanseri çeşitli organlara metastaz yapar. Lokalize meme kanseri tanısı konulduktan sonra hastaların % 70'inde kemiğe, % 50'sinde akciğer ve / veya plevraya, % 50'sinde abdominal organlara, % 23'ünde merkezi sinir sistemine, % 19'unda deriye metastaz geliştiği kaydedilmiştir. Tümör abdominal organlara yayıldığında, karaciğer metastazı oldukça yaygın olarak görülür ve hastaların yaklaşık yarısında gelişir. Sık rastlanan bir bulgu olmasa da, meme kanseri uterusa da metastaz yapabilir.

OLGU

Sol memede ele gelen kitle nedeniyle 12 sene önce modifiye radikal mastektomi operasyonu olan invaziv duktal meme kanseri tanılı 52 yaşındaki kadın hastaya, sağ memede yeni gelişen 5.5cm kitle nedeniyle mastektomi yapıldı. Patoloji sonucu orta derecede diferansiye invaziv duktal meme kanseri olan hastada deride tümör izlenmedi, cerrahi sınırlar negatif geldi. Operasyondan 3 sene sonra pelviste şişlik nedeniyle hastaneye başvuran hastada yapılan MR?da pelviste 55x46mm boyutlu solid komponentli kistik kitle izlenmesi üzerine hasta opere edildi. Hastaya total abdominal histerektomi ve bilateral salpingo-ooferektomi yapıldı. Hastadaki subseröz miyom içerisinde yaklaşık 0.8cm boyutlu adenokarsinom odağı saptandı. Bu odaktaki hücreler vimentin negatif, östrojen reseptörü kuvvetli pozitif, GATA 3 pozitif reaksiyon vermiş olup, ilk planda primer meme kanseri metastazı olarak değerlendirildi.

SONUÇ

İnvaziv duktal karsinoması tanısı olan miyomlu bir hastada, anormal uterin kanama, pelviste şişlik, hızla büyüyen bir leomiyom varsa, meme kanseri metastazı nadir de olsa akılda tutulması gereken bir durumdur. Eğer hastada kanser metastazı sadece uterin leomiyoma sınırlıysa, lenf nodu metastazı olsun veya olmasın, palyatif histerektomi bu hastalarda prognozu arttırabilir ve genital sistem semptomlarının da giderilmesini sağlayabilir
Anahtar Kelimeler : Meme kanseri, Uterin leiomyom, Metastaz