Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
EPS589(626 - Renal müsinöz tübüler iğsi hücreli karsinom: olgu sunumu
Üropatoloji
Elif Çetin 1, Akgül Arıcı 1, Reşit Doğan Köseoğlu 1
1 Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Ad
  GİRİŞ:

Müsinöz tübüler iğsi hücreli karsinom nadir görülen düşük dereceli, iyi prognoza sahip tümörlerdir. Daha önceleri sınıflandırılamayan renal hücreli karsinom alt başlığı altında incelenirken İlk kez DSÖ 2004 sınıflamasında renal hücreli karsinomun varyantı olarak kabul edilmiştir. Henle kulpu kökenli olduğu düşünülen bu tümörler histolojik olarak müsinöz matrikse sahip küboidal ve iğsi hücrelerden oluşmaktadır. Son DSÖ 2016 sınıflamasında ortalama 58 yaş (13-81) ve kadınlarda (K/E:3/1) daha fazla görüldüğü bildirilmiştir.

OLGU:

58 yaşındaki kadın hasta yan ağrısı şikayeti ile doktora başvurmuştur. Çekilen MR da solid kitle saptanması nedeniyle radikal nefrektomi uygulanmıştır. Makroskopik incelemede kapsül altında yerleşim gösteren 5x5x4 cm boyutlarında iyi sınırlı , kesit yüzeyinde kistik, kanamalı ve nekrotik görünümde alanlar içeren tümöral lezyon izlenmiştir. Mikroskopik incelemede yuvarlak yer yer iğsi nükleuslu, eozinofilik stoplazmalı hücrelerin uzayan tübüler yapılar, iğsi hücreli kordonlar oluşturduğu tümöral lezyon izlendi. Tümör içerisinde odaklar halinde lenfosit ve plazmositlerden oluşan iltihabi infiltrasyon gözlenmekte olup histiosit birikimi izlenmemiştir. Histokimyasal çalışmada alcien blue ile stromada müsin varlığı gözlenmiştir. İmmunohistokimyasal çalışmada tümöral hücreler sitokeratin 7, vimentin ile pozitif, EMA ile fokal pozitif, CD10 ile negatiftir. Bulgular eşliğinde olgu müsinöz tübüler iğsi hücreli karsinom olarak rapor edilmiştir.

SONUÇ:

Müsinöz tübüler ve iğsi hücreli karsinomlar nadir görülmekle birlikte prognozunun iyi olması nedeniyle akılda tutulmalı ve diğer renal karsinomlardan özellikle de ayırıcı tanıda yer alan renal papiller karsinomlardan ayrımı dikkatle yapılmalıdır.
Anahtar Kelimeler : müsinöz tübüler iğsi hücreli karsinom, renal tümör.