Güncel Patoloji Dergisi 2017, Cilt 1, Ek Sayı
PS469 - SPERMATİK KORD YERLEŞİMLİ SOLİTER FİBRÖZ TÜMÖR: OLGU SUNUMU VE LİTERATÜR DERLEMESİ
Üropatoloji
Sibel Bektaş1, Neslihan Komut1, Nilsen Erdoğan1, Alaattin Şener Karaca2
1Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi Gaziosmanpaşa Taksim Sağlık Uygulama Ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Patoloji
2Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi Gaziosmanpaşa Taksim Sağlık Uygulama Ve Araştırma Hastanesi Üroloji
 

Giriş

Soliter fibröz tümör (SFT) yumuşak doku tümörlerinin %2’sinden azını oluşturan iğsi hücreli bir neoplazidir. En sık plevrada görülen bu neoplazinin ekstraplevral yerleşimi oldukça nadirdir. Bu olgu ile spermatik kord yerleşimli SFT’ün klinik, histopatolojik, immünhistokimyasal özellikleri ve diğer yumuşak doku tümörlerinden ayırıcı tanısı literatür bilgisi eşliğinde tartışıldı.

Olgu

56 yaşında erkek hasta sağ kasıkta ağrısız şişlik nedeniyle üroloji kliniğine başvurdu. Yapılan üriner ultrasonografi ve bilgisayarlı tomografisinde inguinal kanalda 8x4 cm boyutunda solid kitle belirlenmesi üzerine olgu opere edildi. Spermatik kord materyalinin makroskopik incelemesinde 7x5,4x3,5 cm ölçülerinde düzgün sınırlı, elastik kıvamlı, kirli beyaz renkte nodüler kitle izlendi. Mikroskopik değerlendirmede hyalinize kollajenöz matriks içinde storiform yapılar ve demetler yapan yuvarlak ve iğsi karakterde hücrelerin oluşturduğu histomorfolojik yapı gözlendi. Bazı alanlarda hemanjioperistoma benzeri patern sergilediği dikkati çekti. Hücresel atipi ve nekroz izlenmedi. On büyük büyütme alanında bir adet mitoz gözlendi. Uygulanan immünohistokimyasal çalışmada CD34, SMA ve vimentin ile reaksiyon izlenirken Bcl-2, pansitokeratin, EMA, desmin, kalretinin, mezotelin ve CK5/6 ile reaksiyon izlenmedi. Ki-67 ile düşük proliferasyon izlendi, p53 ile fokal nükleer reaksiyon izlendi. Bu bulgular ile olguya SFT tanısı verildi. Ek bir tedavi uygulanmayan olgumuzun 9 aylık gözleminde herhangi bir komplikasyon gelişmedi.

Sonuç

Ürogenital sistem kaynaklı ve özellikle spermatik kord yerleşimli SFT’ler oldukça nadirdir. Farklı gen füzyonu tipleri, spesifik lokalizasyonlardaki farklı patolojik özellik ve biyolojik davranışlı SFT gelişimi ile ilişkilidir. Büyük boyutlu kitle oluşturma eğiliminde olan bu tümörler 20 ile 82 yaşları arasında görülebilir. Benign olanların tedavisinde cerrahi eksizyon yeterlidir. Çoğunluğu benign olmakla birlikte %20 si lokal invazyon, rekürrens ve metastazı içeren agresif klinik davranış sergileyen SFT ürogenital sistem kaynaklı mezenkimal tümörlerin ayırıcı tanısında akılda tutulmalıdır.

Anahtar Kelimeler : Ekstraplevral, soliter fibröz tümör, spermatik kord