Güncel Patoloji Dergisi
2018 , Vol 2 , Num 2
Memede Oldukça Nadir Bir İğsi Hücreli Lezyon: Parankimal Leiomyom
1 Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim Araştırma Hastanesi Patoloji Bölümü
Özet
GİRİŞMemenin iğsi hücreli lezyonlarının ayırıcı tanısında tüm sistemlerde görülebilen mezenkimal neoplaziler yanı sıra memeye özgü fibroepitelyal lezyonlar, metaplastik karsinom, psödoanjiomatöz stromal hiperplazi, myofibroblastom ve reaktif proçesler yer almaktadır. Memede iğsi hücreli lezyonlardan biri olan leiomyom nadir görülmekle birlikte bu lezyon genellikle nipple veya deri ilişkilidir. Oldukça nadir bildirilmiş olan meme parankiminde gelişmiş leiomyom olgusu klinik ve histomorfolojik özellikleri ile sunulmuş, ayırıcı tanısı tartışılmıştır.
OLGU
50 yaşında kadın hastada sağ memede ele gelen iki kitle nedeniyle önce tru-cut biyopsi sonrasında telle işaretli eksizyonel biyopsi yapılmıştır. Saat 1 hizasındaki lezyonun 2,3 cm uzun çaplı hyalinize bir fibroadenom olduğu görülmüştür. Saat 10 hizasındaki 2,7 cm uzun çaplı, kesi yüzü beyaz renkte, solid özellikte, iyi sınırlı, nodüler lezyonun mikroskopik incelemesinde meme parankiminden iyi sınırla ayrılan, hafif sellüler görünümde, iğsi hücreli, nodüler lezyon izlenmiştir. Lezyon, genellikle birbirini kesen kısa demetler oluşturan, küçük oval-iğsi veziküler nükleslu,belirgin nükleol içermeyen, koyu eozinofilik sitoplazmalı hücrelerden meydana gelmektedir. Belirgin atipi,mitoz veya pleomorfizm izlenmemiştir. Lezyon dışı meme parankiminde hafif şiddette duktal epitelyal hiperplazi görülmüştür. İmmünhistokimyasal olarak neoplastik iğsi hücrelerde SMA,Desmin,H-Caldesmon ve ER ile yaygın spesifik ekspresyon izlenmiş, Pan-CK, HMWCK, CD10, CD34, CD31, S100, B-Catenin negatif bulunmuştur. Ki-67 ile %1'in altında proliferatif aktivite izlenmiştir. Histokimyasal trikrom ile stromanın kısmen kollajen kısmen de kas dokusu lehine boyandığı gözlenmiş, Pas ve DPas ile seyrek sitoplazmik glikojen partikülü görülmüştür. Bütün bulgular birlikte değerlendirildiğinde meme parankiminde izlenen iğsi hücreli lezyona parankimal leiomyom tanısı verilmiştir.
SONUÇ
Memede iğsi hücreli lezyonlara yaklaşımda klinik, yapısal ve hücresel özellikler dikkatle değerlendirilmelidir. Sakin görünümlü iğsi hücreli lezyonlarda morfolojik özellikler her zaman tanıda yardımcı değildir. Bu nedenle reaktif/neoplastik ayrımında ve lezyonun natürünü anlamada immünhistokimyasal veriler oldukça değerlidir.
Memede düz kas tümörleri genellikle dermal veya nipple orjinlidir. Oldukça nadir bildirilen parankimal leiomyomun varlığı bilinmeli, ER ve PanCK eksprese edebileceği akılda tutulmalıdır.