Güncel Patoloji Dergisi 2018 , Vol 2 , Num 2
Çocukluk çağında çölyak hastalığı ve helicobacter pylori gastritinin görülme sıklığı ile aralarındaki ilişki
Ferah Tuncel Daloğlu 1 Funda Bozkurt 1
1 Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı

Özet

AMAÇ:

Çölyak hastalığı ince bağırsağı etkileyen, glutenle tetiklenen otoimmün bir hastalıktır. Çölyak hastalığının patogenezi iyi tanımlanmış olsa da, bu hastalığın yaygınlığı ince bağırsakta otoimmüniteyi tetikleyebilecek bir takım çevresel risk faktörlerinden etkilenmektedir. Hem Helicobacter pylori enfeksiyonunda hem de çölyak hastalığında sistemik bir humoral bağışıklık yanıtı ve lokal immün inflamatuar reaksiyon söz konusudur. Mikrobiyal maruziyetin çölyak hastalık riskini etkileyebileceği, kronik gastrik enfeksiyonların sistemik immün yanıtları etkileyerek ince bağırsakta otoimmüniteyi tetikleyebileceği ileri sürülmektedir. Amacımız merkezimizde incelenen çocukluk çağına ait biyopsilerde Çölyak hastalığı ve Helicobakter pylori gastiritinin görülme sıklığının araştırılması, olası ilişkinin belirlenmesidir.

GEREÇ VE YÖNTEM:

2015 yılından günümüze kadar merkezimizde incelenen ince barsak ve/ veya mide biyopsileri bulunan tüm çocuk hastalar çalışmaya alınmış, mide biyopsilerinde Helicobacter pylori gastritinin, duodenum biyopsilerinde çölyak hastalığının görülme sıklığı belirlenmiştir. Aynı zamanda mide ve ince barsak biyopsileri bulunan ve çölyak hastalığı tanısı alan olgularda, otoimmün gastrite de neden olan Helicobacter pylori?nin beraber görülme sıklığı saptanarak aralarındaki ilişki değerlendirilmiştir.

BULGULAR:

Mide ve/ veya duodenum biyopsisi bulunan toplam 494 olgu çalışma kapsamına alınmış, 43 olguda sadece mide, 12 olguda sadece duodenum biyopsisi değerlendirilmiştir. İncelenen 482 mide biyopsisinin 162?sinde helicobacter pylori (%33.6), 451 duodenum biyopsisinin 37?sinde çölyak hastalığı (%8.2) tespit edilmiştir. Çölyak tanısı alan 33 olgudan 11?inde (%33.3) helicobacter pylori gastriti saptanmış, 4 çölyak tanısı bulunan olguda mide biyopsisi değerlendirilememiştir. Duodenum biyopsisi bulunan ve helicobacter pylori gastriti tanısı almış 144 olgunun ise 11?de çölyak hastalığı tespit edilmiştir.

SONUÇ:

Çalışmamızda normal popülasyondaki çölyak hastalığı sıklığı ile helicobacter pylori gastritli olgulardaki çölyak hastalığı sıklığı benzer oranlarda saptanmıştır. Ayrıca normal popülasyondaki helicobacter pylori gastriti sıklığı ile çölyak hastalarındaki helicobakter pylori gastritinin görülme sıklığı arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Bu duruma helikobakter pylori gastiriti veya çölyak hastalığı sorgulanan olgularda klinik olarak her iki hastalığın birlikte ortaya çıkma olasılığının göz ardı edilmesi ya da histopatolojik olarak tek yönlü değerlendirme yapılmasının neden olmuş olabileceği kanatine varılmıştır.