Güncel Patoloji Dergisi 2018 , Vol 2 , Num 2
Koryonik villüs stromal hücrelerinde podoplanin ekspresyonunun biyolojik önemi ve plasental patolojiler ile ilişkisi
Nilüfer Onak Kandemir 1 Figen Barut 2 Aykut Barut 3 İsmail Eren Birol 2 Banu Doğan Gün 2 Şükrü Oğuz Özdamar 2
1 T.c. Sağlık Bakanlığı Ankara Atatürk Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Patoloji Bölümü-ankara, 2 Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı-zonguldak, 3 Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları Ve Doğum Anabilim Dalı-zonguldak

Özet

Giriş: Lenfatik endotel için güvenilir bir belirleyici olan podoplanin, müsin tipinde bir transmembran proteinidir. Plasental doku, organizmada lenfatik sistemin olmadığı ayrıcalıklı bölgelerden biri olmakla birlikte, koryonik villüs stromal hücreleri (VSH) podoplanin ekprese etmektedir. Bu çalışmada; normal ve patolojik plasental dokularda podoplanin ekspresyon paterni incelenmiş ve sonuçlarımız literatür bilgileri karşılaştırılarak podoplaninin biyolojik rolü araştırılmıştır.

Gereç ve yöntem: Bu çalışmada Ocak 2011- Aralık 2016 döneminde birimimize histopatolojik değerlendirme amacıyla gönderilen ve çalışma kriterlerine uygun bulunan toplam 184 olguya ait 198 plasental doku yer almaktadır. Bu olgular, standart kriterlere uygun olarak, kontrol grupları, sisternal plasental hastalıklar, inflamasyon ve hipoksik-iskemik patolojiler olmak üzere gruplandırılmıştır. VSH?deki podoplanin ekspresyonu, D2-40 monoklonal antikoru kullanılarak, immünhistokimyasal yöntemle, boyanmanın en yoğun olduğu bölgedeki 10 intermedier villüs esas alınarak, boyanma şiddeti açısından 0-3 arasında derecelendirilmiştir.

Bulgular: Kontrol gruplarında fetal damarlanmanın henüz gelişmediği erken gebelik haftalarında VSH? lerde podoplanin ekspresyon skoru, 2. ve 3. trimestr plasental dokulara göre belirgin olarak daha düşük izlenmiştir. Molar gebeliklerde, ödematöz villüsların stromasında, podoplanin immünreaksiyon skoru kontrol gruplarına göre daha düşük bulunmuştur. Akut plasental inflamasyon içeren grupta VSH? lerdeki podoplanin immünreaktivitesi kontrol grupları ile benzer özelliktedir. Hipoksik/iskemik patolojilerin izlendiği intrauterin gelişme geriliği ve preeklempsi olgularında ise VSH? lerdeki podoplanin immünreaktivitesi tüm gruplardan anlamlı derecede yüksekdir.

Sonuç: Çalışmamızda VSH? lerde podoplanin ekspresyonunun gebelik sürecinde arttığı gösterilmiştir. Etiyolojisinde defektif trofoblast invazyonu ve anormal vaskülarizasyonun etkili olduğu preeklemptik hastalarda podoplanin ekspresyonundaki artışın hipoksik-iskemik koşullara yanıt olarak geliştiği düşünülmüştür. Molar gebeliklerde ise podoplanin fonksiyonunda azalmanın, ödematöz villüsların oluşumu ile sonuçlanan intersellüler sıvı homeostazisinde bozulmaya neden olabileceği öngörülmüştür. Daha geniş olgu serilerinde yapılacak moleküler çalışmalar, podoplaninin plasental patolojilerdeki rolünün aydınlatılmasına katkı sağlayacaktır.