Güncel Patoloji Dergisi
2018 , Vol 2 , Num 2
Overin invaziv ve borderline epitelyal tümörlerinde mikrosatellit instabilitesinin prognostik parametrelerle ilişkisi
1 Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kartal Dr.lütfi Kırdar Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Patoloji Kliniği
Özet
Amaç: Over kanseri jinekolojik maligniteler arasında en ölümcül olanıdır. FIGO evresi, yaş, tümör tipi ve histolojik grade prognozu belirleyen parametrelerdir. Mikrosatellitler genom boyunca dağılmış kısa DNA dizileridir. İnsersiyon ve delesyon gibi mutasyonlar ile instabil hale gelen dizilerin onarımı DNA yanlış eşleşme tamir genleri (MMR) ile gerçekleşir. MMR de oluşan defektler over kanserlerinin yaklaşık %10-12' sinden sorumludur. Mikrosatellit instabilite(MSI) durumu immünhistokimya (İHK) ya da polimeraz zincir reaksiyon ( PCR) metodu kullanılarak tespit edilebilir. Çalışmadaki amacımız kliniğimizde tanı almış invaziv ve borderline epitelyal over tümörlerinde İHK ile MSI durumunu belirlemek; yaş, histolojik alt tip , grade, FIGO evresi ve sağkalım ile ilişkisini değerlendirmektir.Gereç ve Yöntem: Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Patoloji Kliniğinde Ocak 2012- Aralık 2016 tarihleri arasında tanı almış seröz karsinom(96), borderline seröz tümör(18), endometrioid karsinom(10), borderline endometriod tümör(2), müsinöz karsinom(3), borderline müsinöz tümör(16), berrak hücreli karsinom(9), transizyonel hücreli karsinom (1) ve borderline seromüsinöz tümör(3 ) retrospektif incelenmiştir. Olgulara PMS2, MLH1, MSH2, MSH6 antikorları uygulanmıştır. İHK'sal incelemede stromal ve inflamatuar hücreler pozitif kontrol kabul edilmiştir.Tümör hücrelerinde nükleer boyanma görülmemesi MMR protein kaybı olarak yorumlanmıştır.
Bulgular: MMR protein kaybı ile FIGO evresi, yaş, histolojik grade ve sağkalım arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmamıştır. Seröz karsinom (1olgu), borderline endometriod tümör (1 olgu), berrak hücreli karsinom (1olgu) da kayıp saptanmıştır.Tümör tipleri ile MMR protein kaybı arasındaki ilişki incelendiğinde borderline endometriod tip ve berrak hücreli karsinomlarda seröz karsinomlara göre daha fazla ekspresyon kaybı görülmüştür (p<0.001). Borderline seröz tümör ve endometriod karsinomlarda kayıp saptanmamıştır. MMR protein kaybı olan hastaların sağkalım oranı ekspresyon kaybı olmayanlardan daha yüksek izlenmiştir.
Sonuç: Çalışmamızda MSI durumu ile epitelyal over tümörlerinin histolojik alt tipleri arasında anlamlı ilişkinin olduğu ve bu hastaların sağkalımlarının mikrosatellit stabil tümörlere göre daha uzun olduğu saptanmıştır. Çalışmamızdaki vaka sayısının sınırlı olması nedeniyle geniş serileri içeren çalışmalarla MSI durumunun değerlendirilmesi over tümörlerinin prognozunda etkili bir parametre olabilir.