Güncel Patoloji Dergisi 2018 , Vol 2 , Num 2
AKCİĞERE METASTAZ GÖSTEREN DÜŞÜK DERECELİ ENDOMETRİYAL STROMAL SARKOM OLGUSU
Duriye Özer 1 Gizem Durak 1 Sezer Kulaçoğlu 1
1 Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Numune Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Patoloji Anabilim Dalı

Özet

Endometriyal stromal sarkomlar (ESS), tüm genital sistem malignitelerinin yaklaşık %0.2 kadarını oluşturan, nadir görülen uterin neoplazmlardır. Tümör evresine bağlı olarak, sıklıkla pelvik rekürrensler görülürken, metastazları genellikle peritoneal yüzeyler olmak üzere abdominal kavitede görülmektedir. Nadiren akciğer ve uzak organ metastazları da bildirilmektedir.

Hastanemiz Göğüs Cerrahisi Kliniği?ne başvuran 41 yaşındaki kadın hastada, akciğerde kitle saptanmış ve wedge rezeksiyon yapılmıştır.

Gönderilen materyal tamamen tümörden ibaretti; makroskopik olarak 4x4x2 cm boyutlarındaydı ve kapsül bütünlüğü bozulmuştu. Kesitleri; kirli beyaz renkte, solid ve yumuşak kıvamlı idi.

Histolojik kesitlerde; dar sitoplazmalı, küçük- oval nükleuslu, seyrek mitoz içeren, diffüz paternde, uniform hücrelerden oluşan sellüler tümöral lezyon izlendi. Tümör içerisinde histiyosit grupları ve küçük çaplı, kalın duvarlı vasküler yapılar dikkat çekmekteydi. Tanıda öncelikle sinovyal sarkom (SS) olmak üzere mezenkimal tümörler düşünüldü. İmmünhistokimyasal olarak ilk panelde, tümörde vimentin, CAM5,2, ve TLE-1 ile yaygın ekspresyon izlendi. TLE-1 pozitifliği SS metastazına yönlendirse de, damarlanma paterni ve histiyosit toplulukları nedeniyle akla gelen ESS açısından tekrar klinik olarak sorgulanan olguda, daha önce belirtilmeyen histerektomi öyküsü ve düşük dereceli ESS tanısı olduğu anlaşıldı. Bu arada ER, PR ve CD10 uygulandı ve üçü de pozitif olarak saptandı. TLE-1?in SS dışı bazı sarkomlarda da ekspresyonunun bildirilmesi, klinik öykü ve tanımlanan bulgular sonucunda olgu ?düşük dereceli ESS metastazı? olarak raporlandı.

Düşük dereceli ESS olguları nadir olarak akciğere metastaz yapmaktadır. Primeri bilinmeyen sarkomatoid akciğer lezyonu olan kadın hastalara yaklaşımda akılda tutulması gerektiğini vurgulamak ve TLE-1 ekpresyonunun SS dışı tümörlerde de görülebildiğine dikkat çekmek amacı ile olgu sunulmaya değer görülmüştür.