Güncel Patoloji Dergisi 2018 , Vol 2 , Num 2
Kolon tübüler adenomda osseöz metaplazi
Veli Nasirov 1 Tuba Kara 1 Fehmi Ateş 2
1 Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı, 2 Gastroenteroloji Anabilim Dalı

Özet

Giriş

Heterotopik kemik (osseöz metaplazi), gastrointestinal sistemde (GİS) nadiren izlenir. İlk defa 1939?da Dukes bildirmiştir. Genellikle kolorektal benign veya malign epitelyal tümörlere eşlik eder ve malign tümörler içerisinde sıklıkla müsinöz adenokarsinom ile birlikteliği gösterilmiştir. Gastrointestinal sistemde rektum en sık tutulan bölgedir. Nadir görülen bir antite olması nedeniyle sunulmuştur.

Olgu sunumu

Demir eksikliği anemisi şikayeti ile hastanemize başvuran 73 yaşında erkek hastanın yapılan kolonoskopisinde sigmoid kolonda her biri 5 cm çapında 2 adet ve rektumda her biri 0.5 cm çapında 2 adet polipoid lezyonlar saptanmıştır. Bu poliplerden yapılan biyopsilerin histopatolojik incelemesinde villöz-tübülovilloz adenomlar izlenmiştir. Bu sonuç sonrasında yapılan 15 cm uzunluğunda kolon rezeksiyonu materyalinin makroskopik incelemesinde en büyüğü 3x2x1cm, en küçüğü 0.5x0.4x0.3cm boyutlarında 4 adet polip görülmüştür. Bu poliplerden ikisi saplı iken diğer ikisi sesildir. Ayrıca üzerinde büyüğü 1.5x0.7x0.3cm, küçüğü 1.3x0.5x0.3cm boyutlarında polip bulunan 4x1.5x0.5cm boyutlarında ayrı bir örnek de gönderilmiştir. Mikroskopik incelemede sapsız poliplerden birinde iyi diferansiye adenokarsinom görülürken, saplı poliplerden bir tanesinde intramukozal karsinom içeren tübüler adenom ve bu adenom stromasında osseöz metaplazi odağı izlenmiştir. Diğer iki polip ise tübülovillöz adenom ve tübüler adenom tanısı almıştır.

Sonuç

Osseöz metaplazi GİS?de genellikle benign lezyonlar yanısıra müsin üreten malign epitelyal tümörler ile birlikte bulunur, ancak bizim olgumuzda müsin üretimi gözlenmemiştir. GİS?de görülen osseöz metaplazinin patogenezi tam olarak bilinmemekle birlikte değişik mekanizmalar ileri sürülmüştür. Randall ve ark. kolon adenokarsinomlarının hücrelerinin apikal membranlarında osteoblast benzeri alkalin fosfataz aktivitesi olduğunu ileri sürmüştür. Anderson ve ark. ise immün sistemi baskılanmış sıçanların kas dokusuna implante olan insan epitel hücrelerinin kemik oluşturacak kapasiteye sahip olduğunu göstermişlerdir. Heterotopik kemik oluşumunun prognoza etkisi bilinmemektedir, ancak daha kötü davranışlı karsinosarkomların ayırımı önemli olduğundan patologlar için uyarıcı olmalıdır. Olgumuzda osteosarkomatöz komponent izlenmemiştir. Kıkırdak ve kemik gibi heterolog elemanların görülmesi halinde örnek sayısı artırılarak karsinosarkom olasılığı ekarte edilmelidir.