Güncel Patoloji Dergisi 2017 , Vol 1 , Num 3
GLANS PENİSTE NADİR BİR LEZYON: MASSON HEMANJİOM
Orhan Semerci1, Recep Bedir1, Rukiye Yılmaz1, Hakkı Uzun1
1Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim Ve Araştırma Hastanesi

Özet

Giriş

Masson hemanjiom olarak da bilinen intravasküler papiller endotelyal hiperplazi, her yaşta ve vücuttaki tüm vasküler yapılarda gözlenebilen benign bir lezyondur. Genellikle aşırı endotelyal proliferasyonla seyreden, trombüs organizasyonunun alışılmadık bir formu olarak kabul edilir. Masson hemanjiomun peniste yerleşimi bilgimiz dahilinde literatürde yalnızca bir kez yayınlanmış olup olgumuz ikinci olduğu için sunuyoruz.

Olgu

Yirmi dokuz yaşında erkek hasta üroloji polikliniğine uzun süredir var olan penis üzerindeki şişlik nedeniyle başvurdu. Fizik muayenesinde glans penis lateralinde 0.6 cm çapta lezyon saptandı. Lezyon hemanjiom ön tanısıyla eksize edildi ve patoloji laboratuvarına gönderildi. Makroskopik olarak 0.5 x 0.4 cm boyutlarında polipoid doku örneğinin mikroskopik incelemesinde çok katlı epidermis altında papiller yapılar oluşturan prolifere vasküler yapılardan oluşan benign neoplazm izlenirken nükleer atipi, mitotik figürler veya nekroz gözlenmedi. İmmünohistokimyasal incelemede lezyonda CD34 ile diffüz pozitif boyanma gözlendi. Bu bulgularla olgumuza “intravasküler papiller endotelyal hiperplazi” tanısı verildi.

Sonuç

Masson hemanjiom normal damarlarda görülebileceği gibi varisler, hemoroidler, hemanjiomlar, hematomlar, piyojenik granülomlar ve anjiosarkomlarda da gözlenebilir. Primer, sekonder ve ekstravasküler formları bulunur. Normal vasküler yapılardan gelişen primer formu genelde ekstremitelerde, özellikle parmaklarda ve baş-boyun bölgesinde yerleşir. Hemanjiom, arteriovenöz malformasyon, piyojenik granülom gibi vasküler patolojiler zemininde gelişen sekonder formu gövdede yerleşmeye eğilimlidir. Ekstravasküler hematomlardan gelişen ekstravasküler form çok nadir görülür. Masson hemanjiom muhtemelen gerçek bir neoplazm değildir. Ancak benign ve malign vasküler tümörleri taklit edebileceği için önemlidir. Özellikle mikroskopik olarak anjiosarkomla karışabileceği için doğru tanı koyulması agresif ve gereksiz tedavileri önlemek açısından önemlidir.