Güncel Patoloji Dergisi 2017 , Vol 1 , Num 3
ENDOMETRİUMUN ENDOMETRİOİD KANSERLERİNDE GLUT-1 VE MASPİN EKSPRESYON İNSİDANSI, REKÜRRENS VE SAĞKALIM İLE İLİŞKİSİ
Sadık Sözdinler1, Evren Uzun2, Erkan Çağlayan1, Mehmet Musa Arslan3, Meral Koyuncuoğlu2, Uğur Saygılı1
1Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları Ve Doğum Anabilim Dalı
2Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı
3Muş Devlet Hastanesi

Özet

Giriş

Endometrioid adenokarsinomlar en sık görülen endometrial karsinomdur. Çoğu vaka yüksek östrojen seviyesi ile ilişkilidir. Bu tip karsinomlar endometriyal hiperplaziden gelişmektedir, onkojen mutasyonu ve tümör süpresör genlerin kaybı gibi bir dizi genetik değişikliklerin karsinogenezde önemli rolleri vardır.

Maspin, serpin süperailesine bağlı, 18q21,3 genine lokalize bir serin proteaz inhibitörüdür. Maspin bir tümör süpresör gen olan p53 yolunu etkiler ve anjiogenezi inhibe ederek kanser patogenezinde rol oynar. Maspinin prekanseröz lezyonlarda overekpresyonu malign davranış ile koreledir. Maspin ekspresyonunun rekürrens ve sağkalımla ilişkisi araştırılmamıştır.

Glut-1, HIF-1 tarafından hipokside aktive olan sodyum bağımsız glukoz taşıyıcısıdır. Normalde eritrositler, periferal sinirler, renal tübüller, lenf nodları ve kan beyin bariyerinde ekprese edilir. Glut-1 ekspresyonu malign transformasyonun bir belirteci olarak görülmektedir. Glut-1’in epitelyal kanserlerdeki etkisi bilinmekle birlikte, endometrium kanserinde endometrial epitelyal dokudaki ekspresyonu net değildir.

Amaç: Çalışmanın amacı Glut -1 ve Maspinin endometrioid tip endometriyal kanserlerde ekspresyon durumları ve ekpresyon durumunun sağkalım ve rekürrens ile ilişkisini ortaya koymaktır.

Gereç ve Yöntem: Tip 1 endometriyum kanserli 68 olgunun patoloji blokları elde edildi. Sekretuar ve proliferatif endometriyum tanıları olan 68 kontrol hastası ile birlikte immunohistokimyasal analizi yapıldı.

Bulgular: GLUT-1 ve Maspin’in ekspresyonun yaygınlığı endometrioid adenokarsinomlarda belirgin olarak yüksek bulundu (p< 0.001). GLUT-1 ve Maspin’in ekspresyon yaygınlığı, lenf nodu metastazı, peritoneal sitoloji pozitifliği, metastaz ve rekürrens ile korelasyon göstermedi . Hasta grubunda, LVI ve myometriyal invazyon oranı, GLUT-1 yaygınlığı ile korelasyon gösterdi (p: 0,026 , p:0,024). Maspin yaygınlığında ise hasta grubunda sınıflandırılmış evre ve ek tedavi gereksinimi anlamlı olarak yüksek saptandı (p:0,019, p:0,042). Sağkalım ise sınırda anlamlı olarak Maspin yaygınlığında düşük saptandı (p: 0,085)

Sonuç

Bu çalışma GLUT-1 ve Maspin ekspresyonunun endometrioid tip endometriyal karsinomunda pozitif olarak görüldüğünü gösteren daha ileri bir kanıt oluşturmaktadır. Ayrıca GLUT-1’in tümör progresyonu ve metastazı için önemli bir etken olduğunu desteklemektedir. Çalışma sonucunda Maspin’in prognozu gösteren parametreler üzerinde (evre, sağkalım kısalığı) daha etkili bir belirteç olduğu görülmüştür.