Güncel Patoloji Dergisi 2018 , Vol 2 , Num 2
Servikal intraepitelyal lezyonlarda karbonik anhidraz IX, ProExC ve HPV immunhistokimyası tanıda etkili mi?
Aslı Kahraman Akkalp 1 Yazgı Köy 2 Fikret Dirilenoğlu 3 Abdullah Taner Usta 4
1 İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Patoloji Bölümü, 2 Batman Bölge Devlet Hastanesi, Patoloji Bölümü, 3 Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi, Patoloji Anabilim Dalı, 4 Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları Ve Doğum Anabilim Dalı

Özet

AMAÇ:

Serviks kanserlerinin etiyolojisinde HPV 16, 18 suşlarının etkili olduğu bilinmektedir. Karbonik anhidraz IX (CAIX), pH homeostazı, hücre adhezyonu ve tümör hücrelerinin büyüme ve sağ kalımında etkilidir. ProExC, DNA replikasyonunun düzenlenmesinde yer alan, displastik ve tümöral hücrelerde salınımı artan kokteyl bir belirteçtir.

Çalışmamızda serviksin premalign lezyonlarının tanısında CAIX, ProExC ve HPV (16,18)?in rollerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.

GEREÇ VE YÖNTEM:

İstanbul Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 2010-2016 tarihleri arasında biyopsi materyalinde LSIL ve HSIL tanısı almış ve sonrasında LEEP uygulanan 56 SIL olgusu ve kontrol grubu olarak 9 kronik servisit (KS) olgusu çalışmaya dahil edilmiştir. Olgulara immunohistokimyasal (İHK) olarak CAIX, ProExC ve HPV(16,18) uygulanmıştır. CAIX ile skuamoz epitelde %10 ve üzeri membranöz; ProExC ile skuamoz epitelin en az 2/3?ünde nükleer boyanma pozitif kabul edilmiştir.

BULGULAR:

CAIX ile LSIL olgularının %55?i (11/20), HSIL olgularının %69.4?ünde (25/36) pozitiflik izlenirken, KS olgularında (0/9) boyanma izlenmemiştir (p<0.001). LSIL ve HSIL olgularının sadece %5.4?ünde (3/56) SIL alanına komşu skuamoz epitelde boyanma izlenmiştir.

ProExC ile SIL olgularının %66.1?inde (37/56) pozitiflik izlenirken, KS olgularının tamamı negatif olarak saptanmıştır (p<0.001). ProExC boyanması fokal ve diffüz olarak değerlendirildiğinde, tüm SIL olgularının %91.9?unda ProExC ile diffüz boyanma mevcuttur. ProExC ile normal endoservikal bezlerde boyanma izlenmezken, endoservikal tutulumun olduğu olguların tamamında (9/9) boyanma saptanmıştır.

SIL grupları arasında, CAIX ve ProExC pozitifliği karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır.

SIL varlığını ayırt etmede, CAIX ve ProExC belirteçlerinin her biri %100 spesifik bulunmuştur. Tek başlarına sensitiviteleri sırasıyla %64.3 ve %66.1 iken; kombine kullanıldıklarında sensitivite %80.4'e ulaşmıştır.

HPV(16,18)?i içeren İHK çalışmalarda farklı teknik ve dilüsyonlarla denemelere rağmen, HPV DNA pozitif olduğu bilinenler de dahil hiçbir olguda boyanma izlenmemiştir.

SONUÇ:

CAIX ve ProExC?nin birlikte kullanımının, serviksin premalign lezyonlarının benign süreçlerle ayırıcı tanısı açısından faydalı olabileceğini; HPV varlığının değerlendirilmesinin ise moleküler yöntemlerle yapılması gerektiğini düşünmekteyiz.